«Μετά από δύο -τρία χρόνια η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα έχει ξεφουσκώσει»

Για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι σχετικά με την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, τύπου airbnb και τους κινδύνους της μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4», ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

Όπως ανέφερε, η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία 2- 3 χρόνια στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της κρίση στα ακίνητα, της υψηλής φορολογίας τους, αλλά και της  γενικότερη κρίσης.  «Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προχωρούν σε μια ανακίνηση ενός παλιού σπιτιού, για να μπορούν να έχουν κάποιο εισόδημα από ένα ακίνητο που δεν τους προσέφερε τίποτα», σημειώνει ο κ.  Γεωργάκος.

 

Σύμφωνα ωστόσο με τις προβλέψεις του ίδιου, οι τιμές ήδη αρχίζουν και πέφτουν, διότι γίνονται αρκετά ακίνητα αυτού του τύπου, ενώ όπως εκτιμά η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, παρά τις διαστάσεις που τα ΜΜΕ της δίνουν ως ευκαιρία για εύκολο εισόδημα, παίρνει την κατιούσα, διότι οι τιμές των ακινήτων μειώνονται. «Θα δείτε ότι μετά από δύο τρία χρόνια η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα έχει ξεφουσκώσει, θα δείτε τις δυσκολίες που παράγει», τόνισε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

 

«Είναι μια υπόθεση που σε δεσμεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο», διευκρινίζει ο κ. Γεωργάκος και δεν απαιτεί μονάχα ανακαίνιση και επίπλωση. Το σοβαρό μειονέκτημα της πλατφόρμας βραχύχρονης ενοικίασης βρίσκεται σε θέματα ασφάλειας, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της παραλαβής του κλειδιού ενός ακινήτου από τον φιλοξενούμενο και του κινδύνου να βγάλει ο καθένας αντικλείδι.

 

Ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φορολόγησης των συγκεκριμένων ακινήτων, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε νόμος για την βραχυχρόνια μίσθωση. «Γνωρίζω πάρα πολλούς ιδιοκτήτες που βρήκαν ως διέξοδο αυτή τη μίσθωση, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το δηλώσουν και να φορολογηθούν. Και σε αυτόν τον τομέα το κράτος κωλυσιεργεί », σχολίασε.

 

Ερωτηθείς για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή της Χαλκιδικής, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου αναφέρθηκε στους δεκάδες ξένους Βαλκάνιους εκτός ΕΕ που δεν φορολογούνται γιατί κάνουν την αγοραπωλησία από το εξωτερικό.

 

Η τάση της βραχύχρονης ενοικίασης θα συμπαρασύρει όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος και την μακροχρόνια, στην οποία σε 2-3 χρόνια θα δούμε πιο περιποιημένα και επιπλωμένα ακίνητα. Μάλιστα, κατά τον ίδιο η ζήτηση βρίσκεται πλέον στην μακροχρόνια ενοικίαση και όχι στην βραχυχρόνια.

 

Ακούστε τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος, στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4», την εκπομπή «Ορθά κοφτά» και τον Απόστολο Λυκεσά.


http://www.stokokkino.gr/article/1000000000068028/Meta-apo-duo--tria-xronia-i-tasi-tis-makroxronias-misthosis-tha-exei-ksefouskosei