«Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί ένα έμμεσο κούρεμα των δανείων»

Την εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί ένα έμμεσο ή άμεσο κούρεμα των δανείων των Ελλήνων διατύπωσε μιλώντας στο radio1d.gr ο Κώστας Γεωργάκος, μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου των μεσιτών Ν.Θεσσαλονίκης καθώς και μέλος του Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Σημείωσε ότι τα δάνεια κάποια στιγμή θα πουληθούν, αν δεν έχει γίνει ήδη, σε ξένα funds, προς 25% - 30% της αξίας τους. Ίσως τότε τα κεφάλαια αυτά να εξαναγκαστούν να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση του δανείου με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου κι άρα να προχωρήσουν και σε ένα έμμεσο κούρεμα του δανείου. Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα απεγκλωβιστούν. Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει τα κόκκινα δάνεια στο παθητικό τους οπότε πουλώντας τα θα απεγκλωβιστούν, εκτίμησε ο κ Γεωργάκος.

Σημείωσε ότι όταν επαναενεργοποιηθούν οι πλειστηριασμοί σπιτιών τότε θα υπάρξουν εκατοντάδες πολίτες που θα έχουν χάσει το δάνειο τους και όμως θα συνεχίσουν να χρωστούν και την τράπεζα για το στεγαστικό τους δάνειο. Τόνισε πώς οι τράπεζες έχουν βάλει προσημείωση ύψους 120 – 130% της αξίας ενός δανείου 200.000 ευρώ.

Διέψευσε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 400.000 απούλητα ακίνητα. «Υπάρχουν χιλιάδες απούλητα ακίνητα στην αγορά, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι αυτά. Τις καλές εποχές της κτηματαγοράς πωλούνταν 120.000 – 150.000 ακίνητα», τόνισε ο κ Γεωργάκος.

Παραμύθι τα περί επιδρομής ξένων επενδυτών στην Χαλκιδική

Οι αριθμοί διαψεύδουν την ψευδεπίγραφη αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί τεχνηέντως για την κινητικότητα στην αγορά ακινήτων κυρίως της Χαλκιδικής, με πρωταγωνιστές Ρώσους και Βαλκάνιους μεγαλοεπενδυτές.

Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι τον περασμένο χρόνο και μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, είχαν καταγραφεί 520 μεταβιβάσεις ακινήτων εκ των οποίων μόλις οι 48 έγιναν προς αλλοδαπούς αγοραστές, δήλωσε στο radio1d.grο Κώστας Γεωργάκος. Όπως τόνισε, οι μεγάλοι επενδυτές realestate είναι λίγοι και πολύ εκλεκτικοί. Το ενδιαφέρον στα ακίνητα εστιάζεται κυρίως σε ακίνητα αξίας μέχρι 80.000 ευρώ, τις λεγόμενες προσφορές.

Επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται επιδρομή Ρώσων κι άλλων ξένων στη χώρα μας αλλά πρόκειται για τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές και μάλιστα all exclusive διακοπές! Είναι γνωστή, άλλωστε, η τακτική των ξένων τουριστών οι οποίοι έρχονται μεν στην Ελλάδα για διακοπές αλλά δεν ξοδεύουν ευρώ στην τοπική κοινωνία που διαμένουν καθώς χρησιμοποιούν πακέτα all exclusive, με τα οποία κάνουν τα πάντα μέσα στο ξενοδοχείο.

Πηγή:danioliptes.gr